Божественна літургія в Неділю 2-гу Великого посту

 
31 березня 2024 року, у другу Неділю Великого Посту, Свт. Григорія Палами і Собору всіх преподобних отців Києво-Печерських, у нашому монастирі було відслужено дві Божественні літургії,  піздню очолив священноархімандрит обителі Онуфрій,митрополит Харківський і Богодухівський.
На сугубій єктенії Правлячий архіпастир підніс молитву за мир в Україні.
По завершенні недільного богослужіння духовенство вийшло на середину храму та здійснило славлення з читанням молитви всім преподобним отцям Києво-Печерським. За сьогоднішнім богослужінням читалося Євангеліє від Марка про зцілення розслабленого, якого принесли до ніг Христа Спасителя. Бачачи цю віру, а також і віру самого розслабленого, який дозволив себе спустити в такий спосіб до ніг Ісуса, Господь говорить розслабленому: «Дерзай, чадо, відпускаються гріхи твої!», указуючи цим самим на зв’язок, який є між його хворобою і гріховністю. За вченням Слова Божого, хвороби і є наслідком гріхів (Ін. 9:2, Як. 5:14, 15) і посилаються іноді Богом як покарання за гріхи (1 Кор. 5:3-5, 1 Кор. 11:30). Часто між хворобою і гріхом є очевидний зв’язок, якими є, напр., хвороби від пияцтва і розпусти. Тому, щоб зцілити хворобу, потрібно спочатку зняти гріх, пробачити його. Мабуть, розслаблений сам усвідомлював себе великим грішником настільки, що навряд чи міг сподіватися на прощення, чому Спаситель і підбадьорив його словами: “дерзай, чадо!”