Daily Archives: 14.08.2024

Ізнесіння чесних древ Животворчого Хреста Господнього та пам’ять мучеників Маккавеїв

14 серпня 2024 року, у день свята Ізнесіння чесних древ Животворчого Хреста Господнього у нашому монастирі, соборно братією обителі було відслужено Божественну Літургію.

Напередодні 13 серпня у нашому монастирі було відслужене вечірнє богослужіння, під час якого було винесено Хрест на середину храму для поклоніння.

На сугубій єктенії піднесена молитва за мир в Україні. Після закінчення богослужіння священики відслужили водосвятний молебен та освятили принесені вырянами храму квіти, мак і мед нового збору.

Сьогодні 14-го (1-го за старим стилем) серпня святом Походження (Ізнесіння) Чесних Древ Животворящого Хреста Господнього починається піст, присвячений приготуванню до свята Успіння Пресвятої Богородиці. Успенський піст — це підготовка православних християн до двох двунадесятих свят: Преображення Господнього та Успіння Божої Матері. Так звані двунадесяті свята догматично тісно пов’язані з подіями земного життя Господа Іісуса Христа і Пресвятої Богородиці та діляться на Господські (присвячені Господу Іісусу Христу) і Богородичні (присвячені Божій Матері). Успенський піст починається рівно через місяць після Петрового посту. Успенський піст — найкоротший багатоденний піст у церковному календарі. Він триває всього два тижні, причому починається і закінчується завжди однаково. Дати Успенського посту: з 14 по 27 серпня. Як говорить церковний Устав, Успенський піст — такий же суворий, як і Великий. Це означає, що з 14 по 27 серпня православні християни утримуються від м’ясних, молочних продуктів і від яєць. 19 серпня, на свято Преображення Господня, дозволяється їсти рибу. 28 серпня, на свято Успіння Божої Матері, якщо він випадає на середу або п’ятницю, можна вживати рибу. У такому випадку розговіння переноситься на наступний день. А ось якщо Успіння випадає на інші дні тижня, то посту немає. Але багато в чому питання, що можна їсти в Успенський піст, а що не можна, має вирішуватися індивідуально – залежно від стану здоров’я, віку, підготовленості конкретної людини. Окремо варто розглянути пісний раціон дітей. Доречно нагадати настанову Іоанна Златоуста: «Помиляється той, хто вважає, що піст – лише в утриманні від їжі. Справжній піст – є відступ від злого, приборкання язика, відкладення гніву, приборкання пристрастей, припинення наклепу, брехні, клятвопорушення».