Усікновіння чесної глави Святого Славного Пророка, Предтечі і Хрестителя Іоанна

Напередодні дня памʼяті Усікновіння чесної глави Святого Славного Пророка, Предтечі і Хрестителя Іоанна , братією монастиря було звершено всенічне бдіння та в сам день свята одна божественна літургія.

11 вересня (29 серпня за старим стилем) православні християни вшановують Усікновення глави Іоанна Хрестителя, який передбачив пришестя Месії і хрестив Ісуса Христа у річці Йордан. Іоанна ув’язнив галилейський цар Ірод Антипа, син Ірода Великого, через викриття Іоанном його незаконного шлюбу з Іродіадою. Після танцю Саломії на бенкеті Ірод, на прохання Іродіади, наказав відсікти голову Іоанна. Голову святого було принесено Саломії на блюді, а тіло поховали його ученики.

Божий гнів обрушився на тих, хто зважився погубити пророка: Саломія загинула, провалившись під лід, а її тіло не знайшли; Ірод зазнав поразки від Аравійського царя і був засланий у Іспанію, де загинув разом з Іродіадою. Через багато років після страти Іоанна Хрестителя його голову знайшли при будівництві церкви, але перед смертю благочестивий вельможа, боячись зневаження святині, знову сховав її на тому ж місці.