Святитель Филарет (Гумилевский), архиепископ Черниговский

Святитель Филарет (Гумилевский), архиепископ Черниговский.В 1848 году Харьковскую кафедру возглавил епископ Филарет Гумилевский. После себя владыка Филарет оставил многочисленные труды, которые высоко ценились как современниками, так и потомками. Среди них незаменимый источник сведений по истории Харьковской епархии – «Историко-статистическое описание Харьковской епархии». Канонизирован Филарет Гумилевский Св. Синодом в 2008 году. Память празднуется 9/22 августа.

 

ЖитиеАкафистМолитвы

Житие Святителя Филарета (Гумилевского)

Филарет (Дмитрий Григорьевич Гумилевский) — епископ Харьков­ский и Ахтырский с б ноября 1848 г. (архиепископ с 7 апреля 1857 г.) по 2 мая 1859 г.

Родился 12 октября 1805 г. в с. Кесное-Конобеево Шацкого уезда Тамбов­ской губернии. Отец его был приход­ским сельским священником.

Когда ему исполнилось 7 лет, был отдан для подготовки в Шацкое духов­ное училище в Вышенскую пустынь. Затем обучался в Тамбовской духовной семинарии. После ее окончания в 1826 г. в качестве лучшего ученика был направлен для поступления в МДА.

Блестящие способности проявил очень рано — еще будучи студентом академии. Обладал изумительной памя­тью, умел проникнуть в суть вопроса и по-новому его осветить, был необычай­но трудоспособен. Его уже в студен­ческие годы заметил митрополит Мос­ковский Филарет (Дроздов, 1783 -1867) и следил за его успехами. Поэто­му когда он решил принять монашество, митрополит Филарет дал свое благо­словение и при прстриге 19 января 1830 г. дал ему свое имя.

3 февраля этого же года рукополо­жен в иеродиаконы, а 29 июня — в иеромонахи.

В 1830 г. окончил курс духовной ака­демии со степенью магистра, был ос­тавлен здесь в звании бакалавра. Занял кафедру церковной истории. Свои лек­ции читал увлекательно, умел придать им живой интерес.

В следующем, 1831 г., он был на­значен библиотекарем академии, а также иеромонахом Московского ставропигиального Донского монас­тыря и оставался бакалавром бого­словских наук.

В 1832 г. был избран действитель­ным членом конференции, а в 1833 г. получил назначение на должность ин­спектора академии и члена комитета по цензуре духовных книг. В 1834 г. из­бран первым членом Радонежского ду­ховного правления.

В 1835 г. был назначен ректором МДА с возведением в сан архимандри­та. Через два года, в 1837 г. к его обя­занностям присоединяется еще одна — настоятельство в Московском Богояв­ленском второклассном монастыре. Вникая в дела вверенного ему монасты­ря, он, кроме решения прочих проблем, хорошо разбирался в хозяйственных вопросах, занимался строительством.

Энергичный и работоспособный, он успевал управлять делами академии, читать лекции по истории церкви, а за­тем нравственного и пастырского бого­словия, исполнять обязанности инспек­тора, готовить талантливых преемни­ков, уделять время цензуре. Он осно­вал академический журнал «Творения св. Отцов».

Его первые капитальные труды «Ис­тория русской церкви» и «История уче­ния об отцах церкви» были широко из­вестны. В своих выступлениях Филарет использовал новые приемы, развивал научную критику источников, пере­сматривал исторические догматы, рез­ко опровергал неправославные мнения западных богословов, в первую оче­редь немецких. Пользовался научным авторитетом, что нашло подтвержде­ние в 1841 г., когда ему было предло­жено составить «Догматику».

21 декабря 1841 г. в Казанском со­боре Санкт-Петербурга была соверше­на хиротония архимандрита Филарета в сан епископа Рижского, викария Псковской епархии.

Этот период деятельности Филаре­та был очень сложным. В тяжелых ус­ловиях духовного инакомыслия он по­ощрял стремление латышей и эстонцев к православию. Укреплял их православ­ную веру, прикладывая к этому боль­шие усилия. В Рижском викариатстве им было открыто 63 прихода, устроено I 20 постоянных и 43 временных церк­вей, он ходатайствовал об открытии I духовного училища и приходских школ в своем церковном округе.

Деятельность Филарета вызывала резкое противодействие со стороны , остзейских баронов и вообще немецкой партии, которая преследовала пра­вославное местное население. После семилетней борьбы за веру православ­ную он был перемещен на Харьковскую кафедру. Это назначение последовало 6 ноября 1848 г. В то время Харьков­ская епархия уже насчитывала 685 цер­квей, четыре мужских и два женских монастыря.

Акафист святителю Филарету архиепископу Черниговскому

Кондак 1

Избранный угодниче Христов, святителю отче наш Филарете, славо и церковное украшение земли Черниговския, богомудрый светильниче и наставниче к тебе притекаю щих, душу за овцы своя положивый и по преставлении твоем нас в бедах не оставляющий, да со умилением зовем ти: Радуйся, святителю Христов, Филарете, наставниче богомудрый. 

Икос 1 

Ангел рождение твое устами Христа ради юродиваго провозгласи тя, великаго светильника и молитвенника всея Руси, быти предрече, иже поученьми своими веру истинную укрепиши и утвердиши. Мы же, дивящеся сему чудеси, радостно зовем ти: Радуйся, яко рождение твое трезвоном церковным огласися; Радуйся, яко окрест живущий сему удивишася; Радуйся, при святом крещении в честь великомученика Димитрия нареченный; Радуйся, измлада богомыслию и доброде тели наученный; Радуйся, церковную молитву от детства твоего возлюбивый; Радуйся, непременною потребностию души своея ея сотворивый; Радуйся, святым старцем Серафимом благословенный; Радуйся, троекратно на великое служение Церкви Христовой им же прореченный; Радуйся, святителю Христов, Филарете, наставниче богомудрый. 

Кондак 2

Видевши Господь благое намерение души твоея всецело посвятити себя служению Церкви Христовой, благослови тя чрез митрополита Московскаго, иже даде ти имя святаго праведнаго Филарета Милостиваго, его же и сам носивше. Ты же с радостию велиею восприял пострижение сие, воспевая Богу: Аллилуиа. 

Икос 2 

Разум Небесный Тебе даровася, угодниче Христов, от млада помышляя о небесном и упражнялся в молитве и пении церковнем, непрестанно трудился еси на ниве Христовой, познавая премудрость Божию. Сего ради и мы, недостойнии, воспеваем ти таковая: Радуйся, богопознанием ум свой укрепивьй; Радуйся, дух свой премудростию Божией окрыливый; Радуйся, велеречием своим к истине на правляющий; Радуйся, в скорбех и печалех утешающий; Радуйся, нерадивых во учении вразумителю; Радуйся, добрый и мудрый учителю; Радуйся, последователю истин непреложных; Радуйся, обличителю учений ложных; Радуйся, святителю Христов, Филарете, наставниче богомудрый. 

Кондак 3

Сила Божия укрепи и умудри тя, предивный отче Филарете, яко тщанием велиим и усердием обогащал еси творениями отцев церковных вверенных тебе питомцев просвещая, дабы они напаялись и укреплялись во благочестии и чистоте, воспевая Творцу и Богу нашему: Аллилуиа. 

Икос З 

Имущи непоколебимую ревность о Бозе Спасе в прославлении Его премудрости и милосердия о нас грешных, и всецело предал себя благовоспитанию будущих служителей Церкви. Мы же, славяще Пастыреначальника Христа Бога нашего, давшаго нам премудраго наставника и светильника таковаго, взываем ти сице: Радуйся, яко дела просвещения и воспитания во благо устрояеши; Радуйся, яко благоразумием и кротостию душевною ко учению понуждавши; Радуйся, учителю праведный и чадолюбивый; Радуйся, многия еретическия мудрования премудре посрамивый; Радуйся, от сетей диавольских пасомых избавлявши; Радуйся, милосердие и заботу о немощных проявлявши. Радуйся, в делех на молитвенное заступление к преподобному Сергию прибегающий; Радуйся, бедствующим и неимущим без мездно помагающий; Радуйся, святителю Христов, Филарете, наставниче богомудрый. 

Кондак 4

Буря скорбных помышлений обдержаше тя, блаженне Филарете, егда поставлен был архиереем града Риги и претерпевая множество наветов и козней на Церковь Христову движимых. Ты же мудростию и кротостию своею отвратил их хитросплетения научая пети непрестанно Богу: Аллилуиа. 

Икос 4

Видяще святое житие твое, пречудне Филарете, како радееши еси о словесных овцах стада своего, многия инославныя прилепляхуся к тебе и моляше тя прилучити их святому Православию, дабы едиными усты и единым сердцем славити с тобою Всесвятое Имя Пресвятыя Троицы. Мы же, радующеся сему, купно с ними воспеваем ти сицевая: Радуйся, Православныя веры усердный ревнителю; Радуйся, младых и юных премудрый учи телю; Радуйся, свете во тьме седящим; Радуйся, помошниче всем просящим; Радуйся, души жаждущие истиною напаяеши; Радуйся, к познанию Бога личным примером наставляеши; Радуйся, делу благому верно послуживый; Радуйся, образ премудрости и милосердия пастве своей явивый; Радуйся, святителю Христов, Филарете, наставниче богомудрый. 

Кондак 5

Боготечною звездою явился еси, премудре отче Филарете, сущим в земли Лифляндской, мудро и неустанно сея семена веры апостольския, ограждая паству свою от наветов вражиих, да и многих ревностию своею ко Христу привел еси, дабы воспевали с тобою дивному во святых своих Богу: Аллилуиа. 

Икос 5 

Видеша враг рода человеческаго ревность твою, святителю Филарете, воздвиже гонение велие на тя и на многия чада твоя. Ты же непрестанно увещавал еси сильных мира, закореневших во злобе на веру православную, уповая на милосердие и помощь Божию. Сего ради и мы, дивящеся твоему долготерпению и ревности о Церкви, вопием ти тако: Радуйся, следованию истине и правде мно гия наставляеши; Радуйся, яко светом истины просвещаеши; Радуйся, прошедый душевную голгофу; Радуйся, яко за все благодарил еси Всемилостиваго Бога; Радуйся, храмов Божиих строителю; Радуйся, мудрый наставниче и путеводителю; Радуйся, Филарете, в житии своем святителю Николаю поревновавый; Радуйся, мног плод о Христе сотворивый; Радуйся, святителю Христов, Филарете, наставниче богомудрый. 

Кондак 6 

Проповедницы твоея святости и молитвеннаго предстательства у Престола Христа Бога нашего явишася нетленныя мощи твоя, ихже при житии своем почиташа преподобный Лаврентий, непрестанно воспевая Богу: Аллилуиа. 

Икос 6 

Возсиял еси светильником богомудрым земле Слобожанстей, егда поставлен был архиереем града Харькова, иже непрестанны ми трудами и начинаниями твоими преобразилися и просветилися храмы и обители иноческия. Мы же, радующеся сему, воспеваем таковая: Радуйся, ревность о духовном просвеще нии пастырей являющий; Радуйся, нерадивых и ленивых обличающий; Радуйся, престарелых и немощных непрестанный попечителю; Радуйся, церковнаго благолепия преизрядный ревнителю; Радуйся, славою земною в житии своем пренебрегающий; Радуйся, житием своим многих от грехов ных устремлений отвращающий; Радуйся, строгий ревнителю благочестия; Радуйся, непримиримый борителю с неправдой и нечестием; Радуйся, святителю Христов, Филарете, наставниче богомудрый. 

Кондак 7

Хотя быти пастырем добрым словесному стаду своему, не оставлял еси пасомых, но облекаяся в броню правды отгонял волка грядуща, жаждуща расхитити овцы твоя, воспевая Богу: Аллилуиа. 

Икос 7 

Небеснаго жития поборниче и проповедниче, святителю отче Филарете был еси, егда наста время велией брани для земли нашея, ты, подобно преподобному Сергию, избрал иеромонахов Святогорския обители Вениамина и Никандра, дабы сопутствовали воинам и служили им утешением. Мы же, радующеся сему, вопием ти: Радуйся, на ратный подвиг за веру и отечество благословляющий; Радуйся, ко вспомоществованию им многих призывающий; Радуйся, милосердие велие к воинам имевый; Радуйся, сострадание многое к раненым явивый; Радуйся, суетныя прихоти плоти поученьми своими обличающий; Радуйся, яко примером множества щедрот своих пасомых на дело благое побуждаеши; Радуйся, милость Божию на люди земли нашея призывающий; Радуйся, на промысел Божий надежду полагающий; Радуйся, святителю Христов, Филарете, наставниче богомудрый. 

Кондак 8 

Странник был еси в житии твоем блаженне Филарете, никогдаже помышляя о земном, но о горнем, аки крепкий воин Христов, утверждал еси веру Православную, ревнуя о правде Божией, непрестанно воспевая хвалебную песнь Ему: Аллилуиа. 

Икос 8 

Ревностию преисполнился еси, егда узрел запустение и оскудение духа молитвы, духа благочестия во обителех и храмах, и подобно пророку Илии искоренял нечестие, своеволне и непослушание. Мы же, радующееся твоей непоколебимости и терпению зовем ти сице: Радуйся, заблуждающихся мудрый обличителю; Радуйся, иноческаго целомудрия верный хранителю; Радуйся, алчущий и жаждущий Божия правды; Радуйся, обличителю всякаго нечестия и неправды; Радуйся, церковнаго благостояния рачителю; Радуйся, пастырей мудрый исправителю; Радуйся, источниче учительства неоскудевающий; Радуйся, ревнителю благочестия неустршимый; Радуйся, святителю Христов, Филарете, наставниче богомудрый. 

Кондак 9 

Всякое естество Ангельское удивися великому свыше тебе дарованию, великия труды подъял еси, святителю Божий, всякия лишения, обиды и болезни претерпевая, спасения ради чад твоих, но в труде мнозем неустанно взывал еси Богу: Аллилуиа. 

Икос 9 

Вития многовещанныя недоумевают, како восхвалити тя достойно, угодника Божия: ибо духовною силою слова твоего проповедал еси не токмо небесная, но и земная, яже сотвори Господь людем своим. Мы же, дивяшеся не поколебимому стоянию в истине и правде Божией вопием ти: Радуйся, Евангелия неутомимый проповедниче; Радуйся, истины и правды нелицемерный поборниче; Радуйся, дел просвещения мудрый устроителю; Радуйся, паствы своея ревностный просветителю; Радуйся, пастырю добрый и чадолюбивый; Радуйся, непрестанными и слезными молитвами дух свой окрыливый; Радуйся, страсти сребролюбия и лихоимства избежавый; Радуйся, житием своим нестяжание показавый; Радуйся, святителю Христов, Филарете, наставниче богомудрый. 

Кондак 10 

Спасти хотя чада духовная, Священное Евангелие во вся дни проповедал еси, дабы данною ти властию от Бога, во утверждение Христова закона, оградити их от лютеранския и иныя ереси, люди православныя познавши многая своя прегрешения, прибегают ко Христу, Спасителю мира, воспевая ему: Аллилуиа. 

Икос 10 

Стена ограждения был еси Церкви Христовой, еюже страна наша оградися, и Святая вера прославися. Мы же, дивяшеся твоему долготерпению и ревности об истине и правде Божией, поем ти таковая: Радуйся, суемудрых мира сего посрамивый; Радуйся, слово Божие на ины языки преложивый; Радуйся, яко многия народы во едино стадо Христово собираеши; Радуйся, жаждущих и алчущих правды Божией долготерпению научаеши; Радуйся, от уныния и разделения нас из бавляющий; Радуйся, ко Свету невечернему нас направляющий; Радуйся, Церковный столпе крепкий и непоколебимый; Радуйся, твореньми своими Веру Православную укрепивый; Радуйся, святителю Христов, Филарете, наставниче богомудрый. 

Кондак 11 

Пение исходное и рыдание у гроба твоего творяше чада твоя, иже от веси до веси крестным ходом провождаше честныя мощи архипастыря своего, положившаго душу за други своя, и поминая твое милосердие и любовь, непрестанно воспевали песнь Богу: Аллилуиа. 

Икос 11 

Пресветлый светильник земли Черниговстей, просвещая сердца и души светом Евангелия, истины и правды Божией, и памятуя последняя своя, поучал не забывати и об оставляемых. Мы же, радующеся твоему милосердию, воспеваем ти тако: Радуйся, на пажити духовней добре потрудивыйся; Радуйся, по преставлении твоем на лоно Авраамово вселивыйся; Радуйся, утешение бедствующим и скорбящим; Радуйся, потребное подающий просящим; Радуйся, добротолюбием и смирением всех удивляющий; Радуйся, терпением и молитвою вражия наветы отгоняющий; Радуйся, иереев премудрый наставниче; Радуйся, обителей иноческих благоукрасиелю; Радуйся, святителю Христов, Филарете, наставниче богомудрый. 

Кондак 12 

Благодать велию яви Господь, егда по преставлении твоем тление не коснуся телесе твоего, святителю Филарете, а моровое поветрие в людех прекратися, иже воспеша Спасителю Богу: Аллилуиа. 

Икос 12 

Поюще твоя велия труды и подвиги на ниве Церкви Христовой, пречудный Филарете, недоумеем, како претерпел еси в житии твоем гонения и клевету, и никомуже зла за зло, воздавая, но со смирением и любовию молился еси за обидящих и гонящих. Мы же, воспевая твое долготерпение и милосердие глаголем ти сице: Радуйся, истинный безсребрениче и нестяжателю; Радуйся, плодов благочестия и воздержания собирателю; Радуйся, подвижниче на небосводе церковнем возсиявший; Радуйся, никомуже зла за зло воздающий; Радуйся, доброе и вечное семя сеющий; Радуйся, и о земном отечествии радеющий; Радуйся, градов и весей бытописателю; Радуйся, в подвизе сем преподобному Нестору подражателю; Радуйся, святителю Христов, Филарете, наставниче богомудрый. 

Кондак 13 

О, предивный светильниче Церкве Христовой, святителю отче наш Филарете, приими сие малое молитвенное пение в похвалу тебе приносимое, и твоим предстательством у престола Царя Славы избави нас от всех бед и скорбей, от тлетворных учений и расколов, от смертоносныя язвы и междоусобныя брани, да с тобою и со всеми святыми поем Богу: Аллилуиа. 

Этот кондак читается трижды, затем 1-й икос («Ангел рождение твое») и 1-й кондак («Избранный угодниче») 

Молитва святителю Филарету Черниговскому

О, Богомудрый Святителю отче наш Филарете, от юности Христа возлюбил еси, ревностию ко храму Божьему исполненный, расколов и ересей искоренителю и истинного учения насадителю. Призри на нас, чад твоих, слезно просящих твоего заступления пред Господом, помози нам угодниче Божий избавитися от всякого зла. Сохрани нас от губительной язвы, глада и смертоносныя раны и от всяких бед и скорбей, находящих на нас по грехам нашим. О, добрый и верный пастырю Христов! Святую Церковь Православную, от наветов вражиих непоколебиму соблюди. Стране нашей вся благая и ко спасению потребная испроси, да по милости Своей велицей Господь всю жизнь нашу незыблемым миром оградит, дабы непрестанно славити с тобою Единосущную и Нераздельную Троицу, Отца и Сына и Святоаго Духа. Аминь.

Молитва вторая

О, великий светильниче, славо и украшение Церкви Православныя, правды Божией ревнителю, премудрый наставниче и учителю, святителю отче наш Филарете! Прими сие малое моление наше от нас грешных тебе приносимое. Призри с высот небесных и умоли Всемилостиваго Владыку нашего оградити Церковь святую от нестроений и расколов, архиереи благолепием святительства украсити, монашествующих к подвигом добраго течения направити, заповеди Господни непорочно сохраняти и веру святую непорочно содержати, покаяние во гресех наших усердно Богу приносити; оградити страну нашу от глада, губительства, труса, потопа, огня, меча, смертоносныя язвы и междоусобныя брани. На тя бо упование наше возлагаем, отче наш чадолюбивый, буди нам ко спасению путеводитель, да твоим благоприятным предстательством у Престола Пресвятыя Троицы сподобимся наследовати обители райския и воспевати со всеми святыми достопокланяемое Имя Отца и Сына и Святаго Духа во веки веков. Аминь

Житие | Акафист | Молитвы

%d такие блоггеры, как: